Finavian liiketoiminnot

Finavian ydinliiketoimintaa on lentoasemien operointi. Verkostoomme kuuluu 21 lentoasemaa eri puolilla Suomea.

Finavian asiakkaita ovat lentoyhtiöt, lentomatkustajat sekä lentoasemilla palvelujaan tarjoavat toimijat.

Pääosa liikevaihdosta muodostuu lentoliikenteen maksuista, kuten laskeutumis- ja matkustajamaksuista sekä kiinteistöjen vuokratuotoista ja pysäköintituotoista. Finavian toimintaa ei tueta verovaroin. Lue lisää Finavian talouden tunnusluvuista.

Lentoaseman operointi on tarkoin säänneltyä. Etenkin turvallisuuteen ja ympäristöasioihin liittyvät kansainväliset ja kansalliset viranomaismääräykset vaikuttavat merkittävästi Finavian kustannusrakenteeseen, investointeihin ja operatiiviseen toimintaan.

Lennonvarmistustoiminnot on yhtiöitetty 1.4.2017 alkaen uudelle toimijalle. Lennonvarmistuspalvelua Suomessa tarjoaa ANS Finland Oy.

Liiketoiminta lentoasemilla

Pidämme huolta siitä, että matkustajaliikenne on sujuvaa ja turvallista. Vastuullamme on muun muassa lentoasemien infrastruktuurin rakennuttaminen, huolto ja ylläpito. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi lentoasemien tietoliikenne-, valaistus- ja lämmitysratkaisut, liikennejärjestelyt, turvatarkastus sekä opasteet ja neuvonta terminaalissa.

Vastuullamme on myös kiitoteiden ja muun lentoliikenteen tarvitseman infrastruktuurin kunnossapito. Finavian lumiosaaminen onkin maailmankuulua.

Vuokraamme lentoasemien liike- ja toimitiloja lentoasemilta toimijoille, jotka tarjoavat palveluitaan lentomatkustajille ja lentoyhtiöille. Kehitämme yhdessä heidän kanssaan lentoasemien palvelutasoa ja -tarjontaa.

Finavian lentoasemaliiketoiminta on jaettu Helsinki-Vantaan liiketoimintaan ja verkostoliiketoimintaan.

  • Helsinki-Vantaa on merkittävä eurooppalainen hub ja johtava vaihtoasema Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Se on saanut palvelutasostaan useita kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia.
  • Maakuntien verkostolentoasemat ovat suomalaisten portti maailmalle. Lapin lentoasemat ovat mahdollistaneet Suomen matkailun ja turismin kehityksen ja nousun maailman maineeseen.