kuva53_finavia.jpg
Julkaistu
28.11.2017 klo 09:00
Uutiskanava
Uutinen

Viisi vinkkiä talvilomalle lentäville

Mitä tulisi muistaa, kun on lähdössä lentäen laskettelemaan? Miksi joillain lentokentillä lennot myöhästelevät useammin kuin toisilla? Ota nämä viisi seikkaa huomioon, kun lähdet talviloman viettoon.

Talvi asettaa matkailulle omat haasteensa. Miten hiihto- ja lasketteluvarusteet tulisi pakata lennolle? Miksi joillain lentokentillä lennot myöhästelevät tai peruuntuvat useammin kuin toisilla? Oikein varautumalla matkanteko sujuu vaivattomammin. Kokosimme viisi vinkkiä, jotka kannattaa pitää mielessä talvilomalle lähtiessä.

1. Sukset matkassa? Varmista ennakkoon, että varusteesi mahtuvat lennolle

Kotimaanlennoilla on syytä varmistaa jo etukäteen omalta lentoyhtiöltä, että sukset mahtuvat mukaan lennolle. Pienimpien konetyyppien ruumassa ei aina ole tilaa erikoisen kokoisille matkatavaroille.

Kannattaa myös pitää mielessä, että lennolle ei voi ottaa mukaan suksivoiteiden poistoaineita, fluoripitoisia suksivoiteita, lämmittimiä tai lukkosulia. Niiden kuljettaminen lentokoneessa on kielletty. Tarkista, ettei kiellettyjä tarvikkeita ole jäänyt suksipusseihin. Lue vinkit lasketteluvälineiden pakkaamiseen.

2. Jätä talvitakki narikkaan

Etelän lämpöön matkustava joutuu usein miettimään, mihin laittaisi painavan ja tilaa vievän talvitakkinsa. Onneksi ratkaisu on lähellä: Helsinki-Vantaan lentoaseman vaatesäilytykseen on näppärä nakata toppatakit ja kurahaalarit, etenkin jos kentälle saapuu junalla. Airpro Travel Service 24h sijaitsee terminaali 2:n pohjakerroksessa, ja siellä voi säilyttää takkia koko matkan ajan.

3. Viime hetken hankinnat aurinkolomalle

Joskus pakkaamisen tohinassa käy niin, että rantakassista unohtuu jotain olennaista. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole, sillä lomavarustusta on helppo täydentää Helsinki-Vantaan lukuisissa putiikeissa. Laajasta valikoimasta löytyy niin aurinkolaseja kuin luettavaakin.

4. Varaa parkkipaikka etukäteen

Jos aiot matkustaa Helsinki-Vantaalle autolla, miksi et varaisi parkkipaikkaa ennakkoon? Se säästää aikaa, tekee matkastasi sujuvamman ja takaa autollesi paikan valitsemassasi pysäköintihallissa. Sinulle jää vähemmän huolehdittavaa.

5. Pyryttääkö? Ei huolta!

Talvilomallakin matkustamisen on syytä sujua turvallisesti. Suomalaisen lumiosaamisen ansiosta lumi, jää ja räntä aiheuttavat harvoin myöhästymisiä tai lentojen perumisia Helsinki-Vantaalla.

Kunnossapidolle hankaluuksia ei tuota lumen määrä vaan lämpötila. Kiitorata muuttuu helposti erittäin liukkaaksi, kun mittari lähentelee nollaa ja lunta on kitsaasti. Syksyn ja talven taitekohta on kelien puolesta haasteellisinta aikaa. Sääennusteiden ja kiitoteiden lämpötiloja mittaavien anturien ansiosta Helsinki-Vantaalla osataan ennakoida talvikunnossapitoa.

Lumiosaaminen kiinnostaa myös maailmalla. Esimerkiksi amerikkalainen Condé Nast Traveller -lehti on nimennyt Helsinki-Vantaan yhdeksi Euroopan lentoliikenteen solmukohdista, joissa huonot sääolot haittaavat matkantekoa vähiten.

Lähdössä sukeltamaan lomalla? Lue vinkit sukellusvälineiden pakkaamiseen.

Lue seuraavaksi

Viisi vinkkiä talvilomalle lentäville

Mitä tulisi muistaa, kun on lähdössä lentäen laskettelemaan? Miksi joillain lentokentillä lennot myöhästelevät useammin kuin toisilla? Ota nämä viisi seikkaa huomioon, kun...

Sujuvasti matkaan hiihto- ja lasketteluvarusteiden kanssa

Lentomatka pohjoisen lumille tai Keski-Euroopan laskettelukeskuksiin sujuu paitsi nopeasti myös mukavasti, kun käyt läpi alla olevan muistilistan. Olemme koonneet sen...

Näin pukeudut pakkaseen - lämmintä päälle lentoasemalta

Talvisessa Suomessa mittarinlukema voi laskea hyvinkin alas. Paukkupakkasista selviää kuitenkin järkevällä pukeutumisella.

Lasketellen lennolle − pakkaa hiihtovarusteet oikein

Alppihiihtäjä Marcus Sandell kertoo pakkausvinkkinsä ja suosikkikohteensa. Tarkista samalla tästä, miten hiihtovarusteet pakataan ja millä ehdoin suksipussi kuljetetaan.