Vammaisten ja liikuntarajoitteisten palvelut lentoasemilla

Jos olet kehitysvammainen, näkö- tai kuulovammainen, iäkäs tai jos liikuntakykysi on muuten rajoittunut, saat apua liikkumiseesi lentoasemalla. Palvelu on maksuton.

Näin varaat avustamispalvelun

Varaa palvelu matkatoimistoltasi tai lentoyhtiöltäsi jo matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä. Ilmoita samalla, onko sinulla apuvälineitä kuten pyörätuolia tai hengitys- ja happilaitteita.

Näin toimit lentoasemalla

Kun tulet lentoasemalle, ilmoittaudu avustajalle.

Helsinki-Vantaalla on useita kutsupisteitä, joista saat puheyhteyden suoraan avustajalle. Kutsupisteitä on pysäköintihalleissa, terminaalien edustoilla, lähtöselvitysalueella sekä lentoaseman juna-asemalla. Tästä saat Helsinki-Vantaan kutsupisteiden sijainnit.

Muilla Finavian lentoasemilla ilmoittautumisen voi tehdä lähtöselvityksessä. Alla muutama poikkeus:

  • Maarianhaminan ja Vaasan lentoasemilla ilmoittautumispiste sijaitsee sisäänkäynnin lähettyvillä.
  • Ivalon kentällä ilmoittautuminen tehdään neuvonnassa.
  • Kemi-Tornion lentoasemalla ilmoittautumisen voi tehdä myös invapysäköintipaikalla.

Tämän jälkeen avustaja tulee paikalle ja auttaa sinut lentokoneen istuimelle asti. Kerro avustajalle, mikä on paras tapa nostaa tai siirtää sinut.

Kun palaat matkalta takaisin, sinut autetaan ja saatetaan lentokoneesta terminaaliin ja sieltä pysäköintialueille, busseille ja takseille.

Finavian avustamispalvelun laatutakuu

Avustettavien matkustajien turvatarkastus

Jos otat matkalle mukaan opaskoiran tai apuvälineitä tai sinulla on esimerkiksi proteesi, katso alta muutama ohje.

  • Pyörätuolimatkustaja ja hänen apulaitteensa tarkastetaan aina käsin.
  • Pyörätuolin ohjainlaatikko on hyvä irrottaa ja kuljettaa käsimatkatavaroissa, jotta se ei häviäisi tai vahingoittuisi kuljetuksen aikana.
  • Myös opaskoirat turvatarkastetaan.
  • Jos sinulla on osa- tai kokoproteesi tai kipsi, ne tarkastetaan erityisellä laitteella. Ilmoita niistä turvatarkastajalle tullessasi tarkastuspisteelle. Suomessa matkustajalla ei tarvitse olla ortopedin todistusta proteesista, mutta sellainen voi olla hyvä maailmalla matkustettaessa. Joillakin lentoasemilla todistusta saatetaan pyytää.

Tästä saat lisää tietoa siitä, miten turvatarkastuksessa toimitaan.

Mitkä tavarat laitetaan ruumaan ja mitä voi ottaa mukaan matkustamoon?

Helsinki-Vantaalla on vammaisille ja liikuntarajoitteisille tarkoitettu oma turvatarkastuslinja, jonka tunnistaa "Assisted"-merkistä.

Muut palvelut

Kaikilla Finavian lentoasemilla on maksuton invapysäköinti. Katso lisätiedot kunkin lentoaseman kotisivuilta tai lähetä kysely sähköpostilla. Jokaiselta lentoasemalta löytyvät myös inva-WC:t.

Lisää tietoa ja palautteen antaminen

Palautetta voit antaa suoraan lentoyhtiölle tai Finavialle. Jos et ole tyytyväinen asiasi käsittelyyn, voit olla yhteydessä liikenteen turvallisuusvirasto Trafiin. Trafista saat myös lisää tietoa vammaisten ja liikuntarajoitteisten oikeuksista lentoliikenteessä.