Kiitotie 2:n remontin vaikutukset jatkuvat 9.10.2017 asti

Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie 2:n peruskorjaus käynnistyi 29. toukokuuta, ja se valmistuu 25. syyskuuta. Vaikutukset lentomelun suuntautumiseen jatkuvat kuitenkin 9. lokakuuta asti.

Sivua on viimeksi päivitetty 18. syyskuuta 2017.

Lentoliikenne on sujunut peruskorjauksen ajan normaaliin tapaan, vaikka Helsinki-Vantaalla on ollut kesän aikana käytössä kaksi kiitotietä normaalin kolmen kiitotien sijaan.

Vaikka peruskorjaus valmistuu 25. syyskuuta, tehdään kiitotien vieressä vielä sadevesiviemärien korjaustöitä 9. lokakuuta asti. Tämän vuoksi uudistunut kiitotie otetaan täyskäyttöön 10. lokakuuta alkaen.

Kun kiitotie 2 eli kiitotie 15-33 on suljettuna, muuttuu kiitoteiden käytön painotus. Lentoonlähtöihin ja laskeutumisiin käytetään normaalista poikkeavia kiitoteitä ja laskeutumissuuntia. Tästä syystä lentokoneista lähtevän äänen suuntautuminen poikkeaa totutusta. Myös tuuliolosuhteet vaikuttavat siihen, mille alueille melu suuntautuu.

Muutokset lentokonemeluun 29.5. - 9.10.2017

Kun laskeutumisiin ensisijaisesti käytettävä kiitotie 2 on suljettuna, käytetään lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla laskeutumisiin ainoastaan kiitoteitä 1 (22L) ja 3 (22R) Keravan suunnasta. Iltapäivän ja illan ruuhka-aikoina käytetään laskeutumisiin samanaikaisesti kiitoteitä 1 ja 3. 

Muutoksista johtuen lentokonemelu lisääntyy remontin ajan Järvenpään, Tuusulan ja Keravan suunnissa. Nurmijärvellä melun määrä vähenee.

Espoon ja Länsi-Vantaan alueella lentokonemeluun ei ole odotettavissa muutoksia.

KUVA 1. Kiitoteiden käyttö lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla ruuhka-ajan ulkopuolella.

KUVA 2. Kiitoteiden käyttö lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla iltapäivän ja illan ruuhka-aikaan.

 

Melua tarkkaillaan jatkuvasti

Finavia työskentelee jatkuvasti lentokonemelun hallitsemiseksi Helsinki-Vantaan lähialueilla. Lentokonemelua pyritään hallitsemaan esimerkiksi optimoimalla kiitoteiden käyttöä ja lentoreittejä sekä muuttamalla lentokoneiden lähestymistapoja. Lentoasemaa ympäröivä melualue vaihtelee vuosittain tuuliolosuhteiden ja kiitoteiden käyttöön vaikuttavien kunnostustöiden vuoksi.

Lue lisää Finavian melunhallintasuunnitelmasta

Katso video kiitoteiden käyttöperiaatteista

Seuraa lentoreittejä lähes reaaliajassa Finavian lentoreittien seurantapalvelu WebTrakissa.

Remonttitunnelmia kesältä 2015

Kesällä 2015 remontoimme Helsinki-Vantaan kiitotie 1:n. Katso tästä tunnelmia toissakesän remontista.

Lue lisää kiitoteiden käytöstä ja liikenteen jakautumisesta Helsinki-Vantaalla vuosikertomuksestamme.

Lentoasemat kehittyvät

Tiesitkö?

  • Helsinki-Vantaalla on kolme kiitotietä.
  • Lentokoneet nousevat ja laskeutuvat vastatuuleen.
  • Helsinki-Vantaalle tehdään vuodessa noin 170 000 lentoonlähtöä ja laskeutumista.
  • 70 % laskeutumisista on niin sanottuja vihreitä laskeutumisia, jotka vähentävät lentokoneiden polttoaineen kulutusta, päästöjä ja melua.