Tervetuloa Helsinki-Vantaalle, Airbus A350!

Helsinki-Vantaa on Euroopan ensimmäinen lentoasema, joka toimii Airbus A350 XWB -lentokoneen kotikenttänä.

Lähes 300-paikkainen kone laskeutuu Helsinki-Vantaalle ensimmäisen kerran 7. lokakuuta 2015. Lennon AY1350 uusi arvioitu laskeutumisaika on klo 18.05. Näillä näkymin laskeutumiseen käytetään kiitotietä 04R.

Lentoasema valmis uuteen koneeseen

Kun uusi konetyyppi saapuu Helsinki-Vantaalle, lentoasemalla tutkitaan ensimmäiseksi lentokoneiden pysäköintipaikat ja matkustajasiltojen sopivuus.

- Jokaisen koneen pitää pystyä pysäköimään turvallisuussääntöjen mukaan. Monet seikat, kuten koneen moottorin vähimmäisetäisyys matkustajasillasta, ovat tarkasti määriteltyjä, Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta kertoo.

Helsinki-Vantaan kahta vanhinta matkustajasiltaa on hieman uudistettu, mutta muuten kenttä on ollut valmiina A350:n tuloon jo pitkään. Uudistetut matkustajasillatkin valmistuivat kesällä 2015.

Finnairin ensimmäinen Airbus A350 XWB laskeutuu Helsinki-Vantaalle 7. lokakuuta 2015.

Laskeutumiseen käytettävä kiitotie

A350 laskeutuu Helsinki-Vantaalla näillä näkymin kiitotielle 04R eli kiitotie 1:lle lounaasta päin. Koneen voi bongata hyvin esimerkiksi lentoaseman näköalaterassilta.

Koneen laskeutumista etusuunnasta voi seurata esimerkiksi Sammonmäeltä Puusepäntien ja Kulomäentien risteyksessä.

Mikäli kone myöhästyy aikataulustaan, sen laskeutumiseen käytettävä kiitotie saattaa muuttua.

Yleistä tietoa Helsinki-Vantaan koneidenkatselu- ja spottauspaikoista löydät täältä.

Finavia pyytää koneen laskeutumista saapuvaa yleisöä pysäköimään autonsa liikennesääntöjen mukaisesti, jotta ne eivät tuki muuta liikennettä katselupaikkojen läheisyydessä.

Helsingistä kuuteen kaukokohteeseen

Airbus A350 XWB lentää ensimmäiset kaupalliset lentonsa Finnairin mukaan 9.10. Amsterdamiin ja Osloon. Ensimmäinen Kaukoidän lento lennetään Helsinki-Vantaalta Shanghaihin 21. marraskuuta.

Konetyypin kaukokohteet ovat:

 • Shanghai
 • Peking
 • Bangkok
 • Hong Kong
 • Singapore
 • New York

Finnair on julkaissut ensimmäisten viiden A350 XWB -koneen aloituspäivämäärät talvelle 2015–2016. Lentolippuja voi ostaa Finnairin verkkosivuilta.

A350 vieraili Suomessa kesällä 2014

Airbus A350 vieraili Helsinki-Vantaalla elokuussa 2014. Maailman suurin matkustajalentokone Airbus A380 on puolestaan piipahtanut lentoasemalla parikin kertaa viime vuosien aikana.

- Kun paikat eivät missään vaiheessa pääse repsahtamaan ja pysymme koko ajan kartalla, eivät uudet konetyypit aiheuta suuria haasteita tai muutostöitä. Kaikki toiminnot pelastusvalmiutta myöten ovat ajan tasalla, Noronen-Juhola sanoo.

Airbus A350 toivotettiin tervetulleeksi Helsinki-Vantaalle juhlavalla vesitervehdyksellä. Kone vieraili kentällä elokuussa 2014.

Kohti 20 miljoonaa matkustajaa

Finavialla on käynnissä Helsinki-Vantaan mittava kehitysohjelma, jonka tarkoituksena on valmistaa lentoasemaa palvelemaan 20 miljoonaa vuosittaista matkustajaa vuonna 2020. Lentoaseman kehittymistä voi seurata täällä.

Airbus A350 XWB:n operointi Helsinki-Vantaalta vauhdittaa lentoaseman kehitystä kansainvälisenä vaihtolentoasemana.

- Konetyypin saapuminen on konkreettinen osoitus siitä, että olemme valmiita vastaanottamaan uusia, isoja konetyyppejä, Noronen-Juhola sanoo.

Helsinki-Vantaa

Tiesitkö?

 • Airbus A350 XWB on yli 66 metriä pitkä ja yli 17 metriä korkea
 • Koneen siipien väli on yli 64 m
 • A350:n polttoainetehokkuus on 25 % suurempi kuin edellisen sukupolven lentokoneissa
 • Matkustamon ilma vaihtuu koneessa 2–3 minuutin välein
 • Finnairin Airbus A350 -koneessa on yhteensä 297 paikkaa
 • Koneessa on vuorokauden ajan mukaan vaihteleva valaistus